נוסחאות והקלטות לליל הסדר

מסתמא
פאוסטס: 10
זיך איינגעשריבן: דינסטאג אקטאבער 28, 2025 6:54 pm

נוסחאות והקלטות לליל הסדר

פאוסט דורך מסתמא »

נוסח קידוש לליל הסדר

נוסח הקידוש ע"י ר' בנימין נויפעלד הי"ו ממכון עתיקן (ונכד ההר' שמחה בונם נויפעלד ז"ל תלמיד מהרי"ץ דושינסקי ויליד וויען עסטרייך)
WhatsApp Audio 2026-03-29 at 8.48.25 AM.mp3
(1.09 MiB) דאונלאודעד 12 מאל

נוסח ההגדה

הקלטה א - אין לי מידע על זה
הגדה נוסח אויבערלאנד.mp3
(21.51 MiB) דאונלאודעד 24 מאל
הקלטה ב - משפחת גליק החשובה
Shimshon Glick seider .mp3
(21.12 MiB) דאונלאודעד 17 מאל

נוסח אשר גאלנו
נוסח אשר גאלנו ע"י ר' בנימין נויפעלד הי"ו
WhatsApp Audio 2026-03-29 at 8.48.26 AM.mp3
(643.36 KiB) דאונלאודעד 10 מאל
מסתמא

Re: נוסחאות והקלטות לליל הסדר

פאוסט דורך מסתמא »

סדר פסח ר' גבריאל פישער ז"ל שהיה הבעל תפילה בביהמ"ד דעברעצין יצ"ו
(הוקלט ע”י בני משפחתו בליל ב‘ כשהיה בארץ ישראל)
Seider 1 .mp3
(10.83 MiB) דאונלאודעד 20 מאל
Seider 2 .mp3
(12.75 MiB) דאונלאודעד 18 מאל
Seider 3 .mp3
(16.28 MiB) דאונלאודעד 14 מאל
Seider 4 .mp3
(6.59 MiB) דאונלאודעד 13 מאל
Seider 5 .mp3
(35.41 MiB) דאונלאודעד 18 מאל
ישראל
פאוסטס: 56
זיך איינגעשריבן: דאנערשטאג אקטאבער 30, 2025 7:11 pm

פאוסט דורך ישראל »

אולי אני טועה;
אך יש לי את הרושם שאין באמת 'נוסח אוברלנד' אחיד להגדה של פסח, אלא לכל משפחה ומשפחה היה נוסח ייחודי משלה.
וזאת משום שההגדה נאמרת לעולם בבית, בחיק המשפחה.
מסתמא

פאוסט דורך מסתמא »

ישראל האט געשריבן: דינסטאג מערץ 24, 2026 8:49 am אולי אני טועה;
אך יש לי את הרושם שאין באמת 'נוסח אוברלנד' אחיד להגדה של פסח, אלא לכל משפחה ומשפחה היה נוסח ייחודי משלה.
וזאת משום שההגדה נאמרת לעולם בבית, בחיק המשפחה.
בודאי שיש נוסח אחיד. כמו שיש נוסח אחיד לנוסח כל מקדש לליל שבת וכו‘ כמובן שבהמשך השנים נעשה שינויים בין משפחה למשפחה אבל בודאי שיש נוסח אחיד.
ישראל

פאוסט דורך ישראל »

אינני מדבר מתוך השערה, אלא מתוך הכרת המציאות: שמעתי נוסחים רבים של ההגדה ממשפחות אוברלנדיות (וביניהן משפחתי...), וכשם שפרצופיהם שונים כך נוסחיהם שונים.
ואכן הוא הדין לעניין 'כל מקדש' ושאר זמירות השבת, ושם הוא ביתר שאת וביתר עוז. שמעתי לכל אחת מהזמירות ניגונים רבים מאוד, וכמעט אפשר לומר שאין שתי משפחות שיש להם ניגון זהה.
הסיבה לזה היא פשוטה: בתנאי החיים דאז, כשאין הקלטות, וגם אף אחד לא העלה את ניגוני משפחתו על כתב תווים (ואילו העלה אין מי שיקרא את זה), כמעט ואין דרך למשפחה אחת לדעת את ניגוני הזמירות וכד' של משפחה אחרת. הרי לא היה מקובל להתארח בשבת אצל ידידים, וגם אינם שרים זה לזה את זמירותיהם בשעת שיחת חולין של בין הערביים, או בפגישה במקוה... במצב כזה, כל אחד מכיר ושר רק את הניגונים ששמע מבית אבא, ובמקרים נדירים - ששמע בבית חמיו; וכל ניגון עובר במשפחה מאב-לבן ללא שיזלוג החוצה. ואכן שמעתי מפי אחד מיוצאי אוברלנד, שכמעט אצל כל המשפחות היה ניגון אחד ויחיד לכל זמירה; וכך הדבר גם אצל משפחתי.
מסתמא

פאוסט דורך מסתמא »

ישראל האט געשריבן: מיטוואך מערץ 25, 2026 8:20 am אינני מדבר מתוך השערה, אלא מתוך הכרת המציאות: שמעתי נוסחים רבים של ההגדה ממשפחות אוברלנדיות (וביניהן משפחתי...), וכשם שפרצופיהם שונים כך נוסחיהם שונים.
אדרבה, לכו נא ונוכחה. בבקשה תצרף כאן מה שיש לכם. אותן המשפחות שדיברתי עמהן והאזינו לאותן ההקלטות, כולם אומרים את ההגדה באותו הנוסח או משהו כזה. ההקלטה היוצאת מן הכלל היא מר‘ אביגדור הערצאג ע”ה מטשוז, שהקליט נוסח משפחתו והוא בנוסח אחר לגמרי. אבל אם יש לכם עוד הקלטות — אדרבה, צרפו כאן ונראה אם הן דומות או לא. ואדרבה, אם אחד רואה שאינו נוסח משפחתו, יכתוב כאן ונברר ביחד.

ובכלל קשה מאוד להתווכח על השערות וכדומה, ובוודאי כשנאמר בפסקנות. “כל מקדש” מושר ללא שום ספק באותו נוסח של “שבת סורו מני” של הקינות; נוסח זה הוא הנוסח המקובל אצל רובם ככולם. המשפחות היוצאות מן הכלל הן בפשטות חסרות חוש מוזיקלי — דבר מצוי אצל כל העדות — אבל זהו הנוסח. וכן הנוסח של “ברוך ד’ יום יום” (נוסח זה מושר גם ע"י בני ליטא וגאליציע) דומה מאוד לנוסח היוצרות הנאמרות בין פסח לשבועות. וכן הניגון על “במוצאי יום מנוחה” מושר על הניגון ששרים את הפיוט “סלחתי” בליל כל נדרי. וכן הפיוט בליל שבת “ליבי ובשרי”, שנהג החת״ס לומר — וכמה התחילו לאומרו — שרים אותו עם אותה המנגינה ששר אותו החת״ס.

בוודאי שהיה סטאנדארט עם ניגונים ונוסח, עכ״פ ברמה מסוימת. ואדרבה — נוכיח זאת מההקלטות שאני מצרף ואצרף בעז״ה, וגם מעדות אישים.
ישראל

פאוסט דורך ישראל »

את ההקלטות המדוברות שמעתי בארכיון הספריה הלאומית בירושלים; לכשאתפנה אתור אחריהן.
בינתיים אשמח באמת אם תוכל להעלות כאן עוד הקלטות של ההגדה ממשפחות יוצאי אוברלנד. מעניין מאוד לבדוק זאת.
מה שאוכל לומר בוודאות, הוא שניגוני משפחתי שונים בתכלית מן ההקלטות שהעלית ומכל הקלטה ששמעתי; הן להגדה של פסח, הן ל'כל מקדש' 'ברוך ה' יום יום' ו'ליבי ובשרי', והן לשאר זמירות השבת. ואינני חושב שניתן להאשים את משפחתי בחוסר מוזיקליות (וגם לא ממש הבנתי מדוע חוסר מוזיקליות יגרום למשפחה להלחין מנגינה חדשה). אבל מי יודע, אולי משפחתי (ומשפחתו של אביגדור הרצוג...) היא יוצאת הדופן בעניין זה.
אמנם, אפשר לזהות קווי דמיון בין נוסח ההגדה של משפחתי להקלטות שצירפת למעלה. רק שאלו על סולם מינורי, ושל משפחתי על סולם מז'ורי; מעין הדומה והשונה שבין טעמי איכה ואסתר. אצרף כאן הקלטה (שלי) עם 'עבדים היינו' כמנהג משפחתי, לשם דוגמה.
פיילס
עבדים היינו.aac
(1.49 MiB) דאונלאודעד 18 מאל
מסתמא

פאוסט דורך מסתמא »

ישראל האט געשריבן: דאנערשטאג מערץ 26, 2026 7:30 pm
אמנם, אפשר לזהות קווי דמיון בין נוסח ההגדה של משפחתי להקלטות שצירפת למעלה. רק שאלו על סולם מינורי, ושל משפחתי על סולם מז'ורי; מעין הדומה והשונה שבין טעמי איכה ואסתר. אצרף כאן הקלטה (שלי) עם 'עבדים היינו' כמנהג משפחתי, לשם דוגמה.
מדומה לי שההקלטה הראשונה שצרפתי היא גם כן בסולם Major, וגם אצל משפחתי אומרים אותו בסולם Major, כמו רוב הנוסחאות. ובזה משפחת גליק שינתה לסולם Minor. אמנם, כנ"ל אנו רואים את הדמיון החזק שיש בין כולם.
שרייב פאוסט